Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός - Action painting (Jackson Pollock)

Την εβδομάδα που μας πέρασε το μάθημα ζωγραφικής ήταν αφιερωμένο στον Jackson Pollock, πατέρα της ζωγραφικής της δράσης που ανήκει στο κίνημα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού (όλες οι πληροφορίες μας δόθηκαν στο μάθημα από τη δασκάλα μας).
 Η διαδικασία είχε πολύ ενδιαφέρον και κυρίως απρόσμενο αποτέλεσμα!!
Ξεκίνησα τελαρώνοντας  το χαρτί μου πολύ καλά πάνω στο χοντρό χαρτόνι, στη συνέχεια πήρα ένα πινέλο και μπλε μελάνι και άρχισα να στάζω πάνω στην επιφάνεια χρώμα με τυχαίες κινήσεις (κανονικά θέλει να τινάζεις το πινέλο για να δημιουργούνται εντυπωσιακά σταξίματα αλλά εγώ φοβήθηκα ότι θα λέρωνα το σύμπαν :) ). Όταν τελείωσα σήκωσα προσεκτικά το χαρτόνι και άρχισα να το κουνάω προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να τρέξει παντού. Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.
Την επόμενη μέρα και αφού είχε στεγνώσει ο πίνακας άρχισα να τον μελετάω γυρίζοντας τον πάνω - κάτω, αριστερά -δεξιά. Ο σκοπός μου φυσικά ήταν να ανακαλύψω το "μυστικό" του!! Με δυσκόλεψε αλλά τελικά στη θέση που βλέπετε ανακάλυψα τα εξής:
α. επάνω, στο κέντρο, βρίσκεται ένα όμορφο σπίτι
β. από κάτω τα παραλληλόγραμμα σχήματα μου έδωσαν από την αρχή την αίσθηση του βάθους, έτσι εκεί βρίσκετε ένας κήπος-τούνελ που οδηγεί στο σπίτι
γ. γύρω του υπάρχουν απότομα βράχια 
δ. και κάτω είναι η γαλάζια ταξιδεύτρα θάλασσα (με μια μικρή παραλία στα δεξιά)


Στον πίνακα που βλέπετε έχω περάσει ακουαρέλες (ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της Μαριέλας) ώστε να οριοθετήσω στον πίνακα τη φαντασία μου.

Στη συνέχεια ακολούθησα την αγαπημένη μου τεχνική, εφάρμοσα δηλαδή oilpastel και ακόμα λίγη ακουαρέλα. Εκ των υστέρων βέβαια.... αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα αν τον είχα αφήσει μόνο με ακουαρέλες... Όμως μέσα από τους πειραματισμούς μαθαίνουμε!!


2 σχόλια:

Αποχρώσεις - Shades and colors

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails